Bardo (budisme)

Il·lustració tibetana de les Deïtats pacífices i iracudes de l'estat intermedi post-mortem (bardo). Alguns budistes tibetans sostenen que quan un ésser passa per l'estat intermedi, tindrà visions de diverses deïtats.

En algunes escoles de budisme, bardo (Tibetà Clàssic བར་དོ་, transliteració Wylie bar do) o antarābhava (sànscrit, xinès i japonès: 中有, romanitzat en xinès com zhōng yǒu i en japonès com a chū'u) [1] és un estat intermedi, de transició o liminal entre la mort i el renaixement o reencarnació. Bar do o Bardo té el significat de entremig o d'intèrval.

El concepte va sorgir poc després de la mort de Gautama Buda, amb una sèrie d' escoles budistes de la primera època que van acceptar l'existència d'aquest estat intermedi, mentre que altres escoles el van rebutjar. El concepte d'antarābhava, un estat intermedi entre la mort i el renaixement, va ser introduït al budisme a partir de la tradició filosòfica vèdica - upanishádica (posteriorment hindú).[2][3] El budisme posterior va expandir el concepte de bardo a sis o més estats de consciència que cobrien totes les etapes de la vida i la mort. Al budisme tibetà, el bardo és el tema central del Bardo Thodol (literalment l'alliberament mitjançant l'audició durant l'estat intermedi), el Llibre tibetà dels morts, un text destinat tant a guiar la persona acabada de morir a través del bardo de la mort per obtenir un millor renaixement, com també per ajudar els seus éssers estimats amb el procés de dol.[4]

Usat sense qualificació, "bardo" és l'estat d'existència intermedi entre dues vides a la terra. Segons la tradició tibetana, després de la mort i abans del proper naixement, quan la consciència no està connectada amb un cos físic, experimenta una varietat de fenòmens. Aquests solen seguir una seqüència particular de degeneració a partir, just després de la mort, de les experiències més clares de la realitat de les quals un és espiritualment capaç, i després procedeixen a al·lucinacions aterridores que sorgeixen dels impulsos de les seves accions anteriors maldestres. Per als individus preparats i entrenats adequadament, el bardo ofereix un estat de gran oportunitat d'alliberament, ja que la visió transcendental pot sorgir amb l'experiència directa de la realitat; per a altres, en canvi, pot convertir-se en un lloc perillós, ja que les al·lucinacions creades kàrmicament poden impulsar un renaixement menys que desitjable. 

Metafòricament, el bardo es pot utilitzar per descriure moments en què la forma de vida habitual queda suspesa, com, per exemple, durant un període de malaltia o durant un retir de meditació. Aquests temps poden resultar fructífers per al progrés espiritual perquè les limitacions externes disminueixen. Tanmateix, també poden presentar reptes perquè els nostres impulsos menys hàbils poden passar a primer pla, igual que en el sidpa bardo.

  1. Bareau, André. «Chuu». A: Lévi. Dictionnaire encyclopédique du bouddhisme d'après les sources chinoises et japonaises. Fasc. 5. fr, 1979, p. 558–563 (Hôbôgirin). ISBN 9068316052. OCLC 928777936. 
  2. John Bowker, The Concise Oxford Dictionary of World Religions, s.v.
  3. Bryan Jaré Cuevas, "Predecessors and Prototypes: Towards a Conceptual History of the Buddhist Antarābhava", Numen 43:3:263-302 (September 1996) JSTOR 3270367
  4. Tibetan Buddhism and the resolution of grief: The Bardo-Thodol for the dying and the grieving, by Robert Goss, Death Studies, Vol. 21 Issue 4 Jul/Aug.1997, Pp.377-395

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search